Na današnji dan

Ruski carski par koji je inkognito obišao Europu (1776.)

Dana 7. listopada 1776. godine održano je vjenčanje ruskog carevića Pavla s njemačkom princezom Sofijom Marijom Dorotejom od Württemberga. U to vrijeme Ruskim Carstvom vladala je znamenita carica Katarina II. Velika, kojoj je carević Pavao bio sin i nasljednik. Carica Katarina bila oduševljena što će joj princeza Sofija postati snahom, jer su njih dvije imale mnogo zajedničkog. Naime, Katarina II. Velika također je rođenjem bila njemačka princeza, a dijelile su i slično obrazovanje te kulturu.

Carević Pavao i njegova supruga, sada s titulom velike kneginje, obišli su Europu tijekom 1781. i 1782. godine. Putovali su inkognito kao grof i grofica Severni, što im je omogućavalo da izbjegnu službeni protokol. Naime, protokol o primanjima carskih i kraljevskih osoba u stranim zemljama često je zahtijevao ceremonijalne obaveze koje su oduzimale mnogo vremena i zahtijevale znatan napor.

Pavao i njegova supruga inkognito su obišli, između ostaloga, Poljsku, Austriju, Italiju, Francusku, Nizozemsku i Njemačku. U Austriji su se susreli s carem Josipom II., koji je Sofiju opisao kao superiornu svom suprugu. 


Komentari