Na današnji dan

Ruski car Petar III. bio je Nijemac rođen u Kielu (1728.)

Dana 21. veljače 1728. godine rođen je u njemačkom gradu Kielu ruski princ Petar III. Fjodorovič. On je 1762. godine stupio na rusko carsko prijestolje, na kojeg je imao pravo kao unuk slavnog cara Petra Velikog. Doduše, Petar III. bio je unuk Petra Velikog po ženskoj liniji, tako da zapravo nije bio pripadnik dotadašnje dinastije Romanov. Ipak, u Rusiji su njegovu dinastiju i dalje nazivali Romanov, premda bi joj ispravniji naziv bio Holstein-Gottorp (to je bila prava dinastija Petra III.)

Petar III. rodio se u gradu Kielu – važnoj njemačkoj luci na Baltiku. Njegova tetka – ruska carica Elizabeta – odredila je da ga se dovede u Rusiju i proglasila ga je svojim nasljednikom. Dapače, ona je dogovorila i njegovo vjenčanje sa svojom rođakinjom – Sofijom od Anhalt-Zerbsta (također Njemicom).

Kad je carica Elizabeta umrla, Petar III. postao je car Ruskog Carstva. Zanimljivo je da navodno nikada nije naučio ispravno govoriti ruski jezik. Doduše, kratko je vladao jer ga je svrgnula njegova vlastita supruga, spomenuta Njemica Sofija od Anhalt-Zerbsta – koja je zatim postala vladajuća ruska carica poznata pod imenom Katarina Velika. Petar III. ubrzo je nakon tog svrgavanja i ubijen.

Komentari