Na današnji dan

Ruske carske trupe okupirale Berlin (1760.)

Dana 9. listopada 1760. godine postrojbe Ruskog Carstva okupirale su pruski glavni grad Berlin. Radilo se o Sedmogodišnjem ratu, u kojem su se Rusija i Austrija zajednički borile protiv Pruske kralja Fridrika II. Velikog. Zanimljivo je da su i Rusijom i Austrijom tada vladale žene. Naime, vladajuća ruska carica bila je u to vrijeme Elizabeta Petrovna, kći Petra Velikog, dok je austrijska vladarica bila znamenita Marija Terezija. Dapače, jedna je žena – markiza de Pompadour – imala tada velik utjecaj u Francuskoj, koja je također bila saveznica Rusije i Austrije.

Napomenimo da su prije zauzimanja Berlina na današnji dan 1760. godine, taj grad već tri godine ranije nakratko uspjeli zauzeti Austrijanci pod grofom Hadikom (1757. godine). U akciji uoči današnjeg dana 1760. godine ponovno su uz Ruse grad napadali i Austrijanci, ali su Prusi odlučili Berlin predati radije Rusima, nego Austrijancima, svojim tada najvećim neprijateljima.

Ruski zapovjednik kojem se predao Berlin zvao se Gottlieb Heinrich von Totleben i imao je titulu grofa. Kao što je vidljivo iz njegovog imena, on je zapravo bio Nijemac (mnogi ruski vojni zapovjednici u carsko doba bili su Nijemci ili su barem imali njemačko podrijetlo). Postojale su optužbe da je grof von Totleben primio od Prusa mito kako bi poštedio Berlin. Austrijanci pod grofom Lacyjem silom su zatim ušli u Berlin i opljačkali neke njegove dijelove. Ipak, okupatori su se povukli nakon samo tri dana, nakon vijesti da je pruska vojska kralja Fridrika II. Velikog krenula prema Berlinu.

Komentari