Na današnji dan

Ruska velika kneginja Tatjana Romanov – potencijalna supruga Aleksandra Karađorđevića? – 1897.

Tatjanu su smatrali najljepšom od četiriju kćeri posljednjeg ruskog cara. Postoje naznake da se srpski princ Aleksandar (budući jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević) interesirao za Tatjanu.

Dana 10. lipnja 1897. godine rođena je ruska velika kneginja Tatjana Romanov. Ona je bila kći posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikolaja II. kojeg su zajedno s njom ubili boljševici ubrzo nakon Oktobarske revolucije. Tatjanu su smatrali najljepšom od četiriju carevih kćeri (po starosti bile su to Olga, Tatjana, Marija i Anastazija, a zajednički su ih ponekad nazivali i kraticom OTMA). Njih četiri imale su i jednog brata – carevića Alekseja – koji je bio najmlađi u obitelji, a bolovao je od hemofilije. Aleksej je trebao postati sljedećim ruskim carem.

Velika kneginja Tatjana bila je, po svemu sudeći, omiljena kći svoje majke carice. Kasnije je bila i u javnosti najviše poznata od carske djece, jer se pojavljivala pri raznim društvenim događanjima. Nijedna od četiriju sestara nije doživjela ni zaruke ni udaju prije pogubljenja od strane komunista. Ipak, postoje naznake da se srpski princ Aleksandar (budući jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević) interesirao za Tatjanu. Navodno je srpski premijer Nikola Pašić pisao caru Nikolaju II. pismo o željama kralja Petra da se princ Aleksandar uda za jednu od sestara.

Kad je počeo Prvi svjetski rat imala je velika kneginja Tatjana samo 17 godina. Radila je zajedno sa svojom majkom caricom i sestrama kao medicinska sestra Crvenog križa. U trenutku kad su je boljševici ubili, zajedno s carem, caricom, sestrama i bratom, imala je Tatjana 21 godinu. Njena starija sestra Olga imala je 22, a mlađe sestre Marija i Anastazija imale su 19 i 17 godina. Najmlađi je bio carević Aleksej, sa samo 13 godina.


Komentari