Na današnji dan

Ruska carica Katarina Velika od brata naslijedila dio njemačkog teritorija – 1793.

Kneževinom Anhalt-Zerbst vladao je Fridrik August tijekom dugog razdoblja od oko 46 godina.

Trećeg ožujka 1793. godine umro je knez Fridrik August von Anhalt-Zerbst, brat ruske carice Katarine Velike. Naime, ta je carica bila njemačkog podrijetla, a rodila se u obitelji Anhalt-Zerbst. Knez Fridrik August bio je njen mlađi brat, a od njihovog je oca naslijedio kneževinu Anhalt-Zerbst, malenu suverenu državu smještenu jugozapadno od Berlina.

Kneževinom Anhalt-Zerbst vladao je Fridrik August tijekom dugog razdoblja od oko 46 godina. Njegova sestra postala je u međuvremenu vladajućom ruskom caricom, a poživjela je još duže od njega. Kad je knez Fridrik August na današnji dan umro bez muških potomaka, došlo je do vrlo zanimljive situacije. Naime, ruska carica Katarina Velika naslijedila je od preminulog brata jedan djelić njegovih zemalja, što je bio jedinstveni slučaj da ruski vladar naslijedi dio teritorija Njemačke. Radilo se o vlastelinstvu Jever u sjeverozapadnoj Njemačkoj, uz obalu Sjevernog mora.

Carica Katarina Velika naslijedila je samo Jever jer je to bio jedini dio bratovih zemalja koji se prenosio i po ženskoj liniji, a ne po tzv. salijskom pravu, po kojem samo muškarci mogu naslijediti vlast. Grad Jever danas je poznat po pivu, a nalazi se samo 50-ak kilometara od njemačko-nizozemske granice na Sjevernom moru.

Osobito je zanimljivo da je vlastelinstvo Jever obuhvaćalo i područje na kojem je kasnije sagrađena znamenita njemačka luka Wilhelmshaven. To je danas najveća njemačka mornarička baza, a ujedno i jedina njemačka luka s dubokim dnom. 

Komentari