Na današnji dan

Ruska akademija znanosti – krovna ruska znanstvena institucija – 1724.

Tijekom postojanja SSSR-a nosila je naziv Sovjetske akademije znanosti.

Dana 8. veljače 1724. godine osnovana je Ruska akademija znanosti u Sankt-Peterburgu, prijestolnici Ruskog Carstva. Osnovana je po odredbi tadašnjeg ruskog cara Petra Velikog, kojeg je na taj čin potaknuo znameniti njemački filozof Gottfried Wilhelm Leibniz. U trenutku osnivanja akademije car Petar Veliki imao je 51 godinu, a preminuo je već sljedeće godine (1725.) i to točno na prvu godišnjicu njenog osnivanja.

Tijekom svoje povijesti Ruska akademija znanosti nosila je različita imena: isprva je nazivana Sankt-Peterburškom akademijom znanosti, zatim Carskom akademijom znanosti i umjetnosti pa Carskom akademijom znanosti, Carskom Sankt-Peterburškom akademijom znanosti itd. Tijekom postojanja SSSR-a nosila je ta institucija naziv Sovjetske akademije znanosti i predstavljala je vrhovnu znanstvenu ustanovu za čitav SSSR (ne samo za Rusiju). Nakon raspada SSSR-a akademija je dobila naziv Ruske akademije znanosti, koji nosi i danas. Napomenimo, danas je glavno sjedište te akademije u Moskvi, a ne Sankt-Peterburgu.

Među prvim članovima akademije nakon njenog osnivanja u doba cara Petra Velikog bili su znameniti švicarski znanstvenici Nicolaus i Daniel Bernoulli te slavni švicarski matematičar, fizičar i astronom Leonhard Euler.


Komentari