Na današnji dan

Rusi u Bitki kod Kulikova pobijedili Mongole (1380.)

Bitka kod Kulikova, jedan od prijelomnih događaja u ruskoj povijesti, odigrala se 8. rujna 1380. godine. U toj su bitki ujedinjeni ruski knezovi porazili ratnike mongolske Zlatne horde. Predvodnik ruske vojske u Bitki kod Kulikova bio je znameniti knez Dimitrije Donski, koji je svoj nadimak dobio upravo po tome što se Bitka kod Kulikova, u kojoj je pobijedio, dogodila u blizini rijeke Dona. Naime, Kulikovo se nalazi na gornjem toku Dona, u današnjoj Tulskoj oblasti, oko 240 kilometara jugoistočno od Moskve. 

Dimitrije Donski pobijedio je u Bitki kod Kulikova mongolskog vladara Mamaja, Mongolski su ratnici vjerojatno bili brojniji od ruskih, no ipak su teško poraženi. Ta je bitka stekla gotovo kultni status u ruskoj povijesti, jer se radilo o prvom slučaju ruske nadmoćne pobjede nad mongolskim tlačiteljima.

Knez Dimitrije Donski, kojeg u Ruskoj pravoslavnoj Crkvi slave kao sveca, bio je knez Moskve i vladimirski veliki knez. U njegovo doba Rusija još nije bila ujedinjena, nego je njome vladalo više knezova. Upravo se iz države kneza Dimitrija Donskog, sa sjedištem u Moskvi, razvilo kasnije golemo Rusko Carstvo. 

Piše: Dražen Krajcar


Komentari