Na današnji dan

Rupprecht Wittelsbach – posljednji bavarski krunski princ – 1869.

Tijekom Prvog svjetskog rata bio je visoki vojni zapovjednik na Zapadnom bojištu, u konačnici sa činom feldmaršala.

Dana 18. svibnja 1869. godine rođen je Rupprecht Wittelsbach (Rupprecht od Bavarske), posljednji bavarski krunski princ. Njegov otac Ludwig III. bio je posljednji kralj Bavarske, koji je 1918. godine, nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu, morao sići s prijestolja. U trenutku očevog napuštanja vlasti bilo je krunskom princu Rupprechtu već godina, a poživio je zatim sve do 87. godine života.

Od 1921. godine pa sve do svoje smrti bio je glava bavarske kraljevske dinastije Wittelsbach i kao takav je polagao pravo na naslov kralja Bavarske. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je krunski princ Rupprecht visoki vojni zapovjednik na Zapadnom bojištu, u konačnici sa činom feldmaršala. U međuratnom razdoblju nije se priklonio Adolfu Hitleru. Među njima je vladala obostrana odbojnost, unatoč Hitlerovim pokušajima da ga privuče na svoju stranu.

Nakon početka Drugog svjetskog rata otišao je kao prognanik u Italiju, smjestivši se u Toskani. Tijekom tog su rata njegovu obitelj Nijemci zarobili i zatočili u koncentracijskom logoru. Nakon rata krunski princ Rupprecht nastavio se boriti za obnovu kraljevske vlasti u Bavarskoj, pri čemu ga je podržavao znatan broj monarhista. Ipak, nije u tome uspio, a preminuo je u bavarskom dvorcu Leutstetten, nedaleko od Starnberga.


Komentari