Na današnji dan

Rumunjski kralj Ferdinand I. rođen u Njemačkoj (1865.)

Dana 24. kolovoza 1865. u njemačkom gradu Sigmaringenu rođen je Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, njemački knez koji je postao kraljem Rumunjske. Njegov stric bio je Karl von Hohenzollern-Sigmaringen, Nijemac koji je 1866. godine bio izabran za rumunjskog vladara (veći dio balkanskih država izabrao je sebi nakon osamostaljenja od Osmanskog Carstva za vladare pripadnike zapadnoeuropskih dinastija, načelno njemačkih kneževina, a ponegdje su oni bili nametnuti izvana).

Ferdinand von Hohenzollern-Sigmaringen imao je vrlo zanimljivo podrijetlo. Naime, jedna mu je prabaka bila Marie Antoinette Murat, Francuskinja koja je bila rođakinja Napoleonovog maršala Joachima Murata (kojeg je Bonanparte bio postavio za kralja Napulja). Druga Ferdinandova prabaka bila je Stéphanie de Beauharnais, članica francuske plemićke obitelji iz koje je potjecao prvi suprug Napoleonove carice Jozefine. Treća Ferdinandova prabaka bila je ugarska grofica Maria Antonia Koháry de Csábrág, nasljednica golemih zemljišnih posjeda u Ugarskoj. Jedan Ferdinandov djed bio je kralj Portugala, a jedan pradjed car Brazila.

Radilo se, dakle, u Ferdinandovom slučaju o izvanredno raznovrsnom internacionalnom podrijetlu (osim spomenutih, imao je još i talijanske, poljske, češke, slovačke, španjolske i austrijske pretke). Ferdinand je rumunjskim kraljem postao 1914. godine, nakon smrti svog strica, prethodnog kralja, koji nije imao muških potomaka. U trenutku kad je Ferdinand naslijedio prijestolje Kraljevina Rumunjska bila je znatno manja od današnje Rumunjske (primjerice, nije obuhvaćala Transilvaniju, tj. Erdelj). Usprkos njemačkom porijeklu, Ferdinand se u Prvom svjetskom ratu priklonio silama Antante. Rumunjska je poražena i okupirana, ali su sile Antante pobijedile što se pozitivno odrazilo na položaj Rumunjske nakon rata.

Nakon Prvog svjetskog rata Ferdinandova se država uvelike povećala (više od dva puta), tako da je obuhvatila i današnju Moldaviju (nekoć poznatu i pod imenom Besarabije) te dio današnje Bugarske. Na vrhuncu joj je površina iznosila čak 295.049 četvornih kilometara, oko 24 % više nego danas. Kralj Ferdinand preminuo je u Rumunjskoj od posljedica raka 20. srpnja 1927. godine, u dobi od 61 godine.


Komentari