Na današnji dan

Roza Luxemburg – borac za prava radnika – 1871.

Rozalia Luksemburg rodila se u Kraljevini Poljskoj 5.3.1871. godine u židovskoj obitelji. Nakon dvije godine obitelj se preselila u Varšavu zbog posla i obrazovanja djece. Rozina obitelj živjela je skromno jer su roditelji ulagali sve u obrazovanje svoje petero djece. Nisu pripadali nijednoj religijskoj zajednici niti političkoj stranci te su podržavali poljski nacionalni pokret za oslobođenje od ruske diktature. U kući se govorio poljski i njemački. Roza je u obitelji dobila široku humanističku naobrazbu te naučila ruski, latinski, starogrčki, francuski i nešto malo engleski te talijanski. To znanje omogućilo joj čitanje svega što ju je zanimalo. Odlično je crtala, zanimala se za botaniku i geologiju, sakupljala biljke i stijene te obožavala glazbu. Zbog pogrešne dijagnoze i terapije Roza je imala deformirane kukove te je šepala.

Od 1884. Rozaje pohađala gimnaziju u Varšavi. Tada su gimnaziju pohađale Ruskinje, a Poljakinje i pogotovo Židovke rijetko su dobile takvu priliku. Osim toga, nastava se izvodila samo na ruskom jeziku. Stoga se Roza pobunila i angažirala u marksističkom društvu gdje se upoznala s djelima Karla Marxa. Maturirala je 1888. kao najbolja u razredu i trebala je dobiti zlatnu medalju, ali joj je uskraćena zbog političkog djelovanja. Iste godine morala je pobjeći u Švicarsku pred ruskom carskom policijom.

Studirala je pravo, polititologiju, ekonomiju i povijest na ciriškom sveučilištu, gdje je slovila kao jedna od najdarovitijih studentica. Od studentskih je dana bila uvjerena marksistica te je komunicirala s mnogim političkim izbjeglicama i prevodila marksističke tekstove. S istomišljenicima je u Parizu pokrenula novine Sprawa Robotnicza (Prava radnika) u kojima promiče borbu protiv monarhije, carske vlasti i kapitalističkog izrabljivanja radnika u čitavoj Europi te smatra da se svi radnici u Europi moraju ujediniti kako bi ostvarili svoja prava i države ostvarile neovisnost. 

Učlanila se u njemačku Socijaldemokratsku stranku i zalagala se za opći štrajk radnika istovremeno se protiveći ratu. Otišla je u Varšavu, gdje je uhićena. Zatim se vraća u Njemačku te predaje marksizam i ekonomiju. Kad je njena stranka počela podržavati rat 1914., Roza je s istomišljenicima osnovala Internacionalu te pozivala radnike na štrajk protiv rata. Opet je završila u zatvoru gdje piše političke i propagandne tekstove. Ukupno je napisala preko 80 djela. Nakon kraja Prvog svjetskog rata izašla je iz zatvora i sudjelovala u transformiranju Internacionale u Komunističku partiju Njemačke. Zatim je sudjelovala u organizaciji ustanka protiv Vlade. Zbog toga je uhićena i pogubljena, a njeno tijelo je bačeno u kanal.


Piše: Marsela Alić

Komentari