Na današnji dan

Rokosovski – sovjetski i poljski maršal – 1968.

Maršal Konstantin Rokosovski preminuo turbulentne 1968. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata stekao je svjetsku slavu, no njegov je predratni život, iako vrlo zanimljiv, danas mnogo manje poznat.

Dana 3. kolovoza turbulentne 1968. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je sovjetski maršal Konstantin Rokosovski. Rođen je u obitelji osiromašenih plemića u Varšavi, koja je tada bila dio Ruskog Carstva. Do 14. godine života ostao je bez oba roditelja, pa je morao raditi sve vrste manualnih poslova, uključujući rad u tvornici čarapa i pomaganje pri izradi nadgrobnih spomenika. Dobrovoljno se javio za službu u Prvom svjetskom ratu, gdje se istakao u borbi i stekao dočasnički čin (primio je i prestižni Red sv. Jurja). Već 1917. je pristupio boljševicima, nakon čega je počeo njegov uspon u redovima Crvene armije. Tijekom Ruskog građanskog rata borio se protiv Kolčakove Bijele armije na Uralu, gdje je između ostalog u direktnom dvoboju ubio protivničkog časnika.

Rokosovski umalo ostao bez glave u Staljinovim čistkama, tijekom kojih je izdržao brojne lažne optužbe, lažna strijeljanja, izbijanje zubi i polomljena rebra. Ipak, bio je iznimno sposoban vojni zapovjednik, te ga je Staljin, uvidjevši da je samo pitanje vremena prije no što Drugi svjetski rat zahvati SSSR, 1940. vratio u službu i podario mu čin generala. Svjetsku slavu Rokosovski je stekao tijekom Drugog svjetskog rata, gdje je odigrao veliku ulogu u bitkama kod Moskve, Staljingrada i Kurska, a najveći uspjeh ostvario je u Operaciji Bagration, u kojoj je uništena njemačka Grupa armija Centar. Ipak, Staljin nije zaboravio Rokosovskovljevo često prkosno držanje te ga je gotovo uvijek stavljao pod zapovjedništvo poznatijeg maršala Žukova, zbog čega je Rokosovski velik dio živote proveo u Žukovljevoj sjeni.

Manje je poznato da je sovjetskom maršalu krsno ime bilo Konstanty Ksawerowicz Rokossowski. Prihvatio je rusificiranu inačicu svog imena još dok je službovao u vojsci Carske Rusije. Uz čin maršala SSSR-a posjedovao je i čin maršala Poljske, te je službovao kao poljski ministar obrane.

Još jedna manje poznata činjenica jest da je Rokosovski bio jedna od ključnih ličnosti pri osnivanju Narodne Republike Mongolije i njene kopnene vojske, te da je sudjelovao u tzv. Željezničkom ratu 1929. i 1930., koji se vodio između Rusije i lokalnog kineskog vođe Zhanga Xuelianga (Kina je tada bila razjedinjena). Zanimljivo je da je na tim položajima prvi put zapovijedao tenkovima, te je bio jedan od prvih zagovornika taktika koje su se temeljile na oklopnom ratovanju.


Komentari