Na današnji dan

Roger I. – osvajač muslimanske Sicilije (1101.)

Dana 22. lipnja 1101. umro je Roger I. od Sicilije, prvi efektivni normanski vladar tog sredozemnog otoka. Normani su bili potomci nekadašnjih vikinških osvajača, koji su se naselili u sjevernoj Francuskoj, na području Normandije. U 11. i 12. stoljeću osvajali su Normani područje južne Italije, a osobito su u tome bili aktivni pripadnici dinastije Hauteville. Roger I. također je pripadao toj dinastiji, a Siciliju je osvajao zajedno sa svojim starijim bratom Robertom Guiscardom.

Kao stariji brat imao je Robert Guiscard prednost pred Rogerom. Zavladao je nad velikim dijelom južne Italije, a nosio je titulu vojvode od Apulije i Kalabrije. Svog je brata Rogera imenovao grofom od Sicilije, pri čemu mu je Roger bio svojevrsni vazal u feudalnom smislu. Zajedno su nastojali osvojiti cijelu Siciliju od njenih prethodnih muslimanskih vladara. Nakon što je Robert Guiscard preminuo 1085. dobio je Roger potpunije vlasništvo nad sicilskim dvorcima, a ubrzo je i potpuno potisnuo muslimanske vladare sa Sicilije. Zatim je Roger, kao grof od Sicilije, osvojio i Maltu.

Rogerov sin Roger II. postao je kasnije čak i kraljem Sicilije, a njegove je dvor bio jedan od najsjajnijih u Europi. Naime, u vrijeme Rogera II. Sicilija je postala jednom od kulturno najrazvijenijih europskih država, a ujedinjavala je utjecaje s Istoka i Zapada.

Ime Roger na latinskom se jeziku piše Rogerius, na talijanskom Ruggero, a u Hrvatskoj se za njega koristi i oblik Ruđer. Dubrovački znanstvenik i isusovački svećenik Josip Ruđer Bošković vjerojatno je svoje ime dugovao toj tradiciji s juga Italije, pri čemu je zanimljivo da je to ime onamo došlo iz sjevernijih krajeva Europe preko normanskih osvajača.


Komentari