Na današnji dan

Rođenje ruskog cara Petra Velikog – 1672.

Majka cara Petra Velikog bila je Natalija Nariškina, ljepotica potekla iz aristokratske obitelji. Ona je bila, po svemu sudeći, znatno obrazovanija od svojih suvremenica u Rusiji, jer je odrastala u kućanstvu Artamona Matvejeva, ruskog državnika naprednih proeuropskih stavova.

Dana 9. lipnja 1672. godine rođen je car Petar Veliki, prvi ruski vladar koji je uzeo titulu imperatora (rus. Императоръ Всероссійскій). Tom se novom titulom on uzdigao na rang nekadašnjih rimskih i bizantskih careva te je postao nominalno ravnopravan vladarima Svetog Rimskog Carstva (rimsko-njemačkim carevima) u tadašnjoj Europi. Petar Veliki rođen je u Moskvi kao najmlađi sin prethodnog cara Alekseja I. iz dinastije Romanov. U trenutku Petrovog rođenja Rusko se Carstvo već prostiralo do Sibira, a u Europi su vladali apsolutistički monarsi poput francuskog kralja Luja XIV. te habsburškog vladara Leopolda I. (cara Svetog Rimskog Carstva i hrvatsko-ugarskog kralja).

Majka cara Petra Velikog bila je Natalija Nariškina, ljepotica potekla iz aristokratske obitelji. Ona je bila, po svemu sudeći, znatno obrazovanija od svojih suvremenica u Rusiji, jer je odrastala u kućanstvu Artamona Matvejeva, ruskog državnika naprednih proeuropskih stavova. Zanimljivo je da je Matvejev, svojevrsni poočim Natalije Nariškine, bio oženjen Škotkinjom Mary Hamilton, koja je u Rusiju dospjela vjerojatno kao izbjeglica s područja Škotskog visočja (Highlands). Natalija Nariškina bila je politički ambiciozna te je upravo ona predstavljala glavnu upravljačku snagu u ranom razdoblju vladavine Petra Velikog.

Komentari