Na današnji dan

Rođenje i mladost kraljice Marije Antoanete – 1755.

Marija Antoaneta bila je najmlađa od 11 kćeri slavne vladarice Marije Terezije.

Dana 2. studenog rođena je u Beču, u carskoj palači Hofburg, slavna Marija Antoaneta, buduća francuska kraljica. Mariju Antoanetu rodila je carica i kraljica Marija Terezija kojoj je bilo 38 godina. Marija Antoaneta bila je najmlađa od svih 11 caričinih kćeri. Naime, carica Marija Terezija rodila je čak 16-ero djece u dvadesetak godina. Zanimljivo je da je svih 10 sestara Marije Antoanete također imalo prvo ime Marija (Marija Elizabeta, Marija Ana, Marija Karolina,…)

Premda je prije postojao običaj da činu poroda carske djece prisustvuju i dvorjani kao promatrači, carica Marija Terezija nije voljela tu praksu (iz razumljivih razloga), pa je izbacila nepotrebne dvorjane iz svoje rađaonice.

Mlada Marija Antoaneta, unatoč tome što je bila carska kći, imala je prilično normalno djetinjstvo. Naime, njeni su roditelji čak poticali djecu da se druže s djecom nekraljevske krvi. Imala je uvijek društvo i voljela se igrati lutkama, kojih je imala mnogo.


Njeno formalno obrazovanje nije se forsiralo, ali je zato bila vrlo izobražena u glazbi. Svirala je na čembalu, spinetu i klavikordu, pa čak i harfi, na kojoj ju je podučavao nitko drugi do slavni skladatelj Christoph Willibald Gluck. Zanimljivo je da se na bečkom dvoru u to vrijeme uvelike govorio francuski, tadašnji kulturni jezik Europe, pa je i malena Marija Antoaneta od rane dobi govorila taj jezik. Morala je učiti još i njemački i talijanski. Od svih jezika najlakše joj je išao upravo talijanski.

Već kad joj je bilo 12 godina Marija Antoaneta namijenjena je za ženu budućem francuskom kralju Luju XVI. Vjenčali su se kad je njoj bilo 14, a njemu 15 godina. Dvadesetak godina kasnije i ona i on smaknuti su tijekom Francuske revolucije.

Komentari