Na današnji dan

Rođena španjolska kraljica Sofija kao grčka princeza – 1938.

LONDON, ENGLAND - APRIL 28: Queen Sofia of Spain attends a gala pre-wedding dinner held at the Mandarin Oriental Hyde Park on April 28, 2011 in London, England. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Kad je Sofija upoznala svog supruga Juana Carlosa i kad se za njega udala, njena je kraljevska obitelj vladala Grčkom, a njegova je bila u egzilu jer je u Španjolskoj na vlasti bio Francisco Franco. 

Dana 2, studenog 1938. godine rođena je španjolska kraljica Sofija, supruga kralja Juana Carlosa. Zanimljivo je da je ona rođena kao grčka princeza. Dapače, u trenutku njenog rođenja Grčkom je vladao njen djed – kralj Georgios II. (Juraj II.) iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Radilo se o dinastiji koja je ujedno vladala i Danskom, tako da je Sofija imala i titulu danske princeze. Dapače, ta je dinastija u trenutku Sofijinog rođenja vladala također i Norveškom i Islandom, a bila je općenito jedna od naumreženijih u Europi. Sofijin brat Konstantin zavladao je Grčkom kao kralj 1964. godine, pod imenom Konstantin II., no svrgnut je 1973. godine kad je u toj zemlji ukinuta monarhija.

Radi predočenja promjenjivosti političkih prilika u Europi tijekom 20. stoljeća spomenimo ovu zanimljivu činjenicu: kad je Sofija upoznala svog supruga Juana Carlosa i kad se za njega udala, njena je kraljevska obitelj vladala Grčkom, a njegova je bila u egzilu jer je u Španjolskoj na vlasti bio Francisco Franco. Kasnije se situacija obrnula. Naime, 11 godina nakon njihovog vjenčanja njena je obitelj svrgnuta s vlasti u Grčkoj, a zatim je Franco umro pa je Juan Carlos postao španjolskim kraljem. Sofija je time, dakako, postala španjolskom kraljicom. Sofija je s pravoslavne vjere, karakteristične za rodnu Grčku), prešla na katoličku (karakterističnu za Španjolsku).


Komentari