Na današnji dan

Rođena poljska kraljica Marysieńka (1641.)

Dana 28. lipnja 1641. rođena je Marie Casimire Louise de La Grange d’Arquien, poznatija pod nadimkom Marysieńka. Rodila se u francuskom gradu Neversu, kao kći markiza d’Arquiena. Radilo se o staroj i uglednoj francuskoj plemićkoj obitelji, no ne osobito bogatoj. U Poljsku je Marie Casimire došla već u djetinjstvu, i to kao dvorska dama Marije Lujze Gonzage, poljske kraljice također rođene u Neversu. Godine 1658. udala se za Jana III. Sobjeskog, budućeg poljskog kralja.

Jan III. je 1674. izabran za kralja. Poljska je, naime, tada bila izborna monarhija u kojoj je kralj biran na plemićkom saboru. Utjecaj Marysieńke bio mu je od velike pomoći pri dobivanju glasova jer je Francuska željela zasnovati savez s Poljskom, a poljskim je plemićima to bila prilika da od francuskog kralja ishode povlastice. Poljska je tada bila vrlo snažna i prostrana država koja je obuhvaćala teritorij današnje Bjelorusije, Litve i Latvije, veći dio Ukrajine te dijelove Rusije i Estonije. 

Marysieńka i Jan III. su se, prema svemu sudeći, doista voljeli. U Poljskoj su ostali zapamćeni po brojnim ljubavnim pismima koja su izmijenili. Dopisivali su se dok je Jan ratovao u drugim zemljama i dok je Marysieńka bila na jednom od brojnih službenih putovanja u Pariz. Kraljičin nadimak potječe upravo iz ovih pisama.

Piše: Boris Blažina


Komentari