Na današnji dan

Rođena je fatalna i osebujna Marlene Dietrich (1901.)

U blizini Berlina 1901. rođena je Maria Magdalena Dietrich. Kao dijete osmislila si je nadimak Marlene. Zanimali su je glazba i kazalište, a željela je postati violinistica. Zbog ozljede je morala odustati od koncertne karijere. Godine 1921. pokušala je upisati dramsku akademiju. Nije uspjela, ali ubrzo počinje nastupati u kazalištu i filmu. Svoje najzapaženije uloge ostvaruje u mjuziklima i revijama. Svoju najpoznatiju ulogu ostvarila je upravo kao kabaretska pjevačica u filmu Plavi anđeo. 

Marlene Dietrich imala je neobičan i prepoznatljiv glas. Zatim se seli u Hollywood. Već za prvi američki film, prije nego je dobro naučila engleski, nominirana je za Oskara. U Americi je usavršila svoj imidž fatalne žene. Glumi u filmovima Maroko, Obeščašćena, Shanghai Express, Plava Venera, Grimizna carica, Žena je vrag, The Boys in the Back Room, The Spoilers itd.

Marlene Dietrich bila je antinacistkinja te je nastupala za savezničke trupe na prvim linijama. Njezina legendarna pjesma Lili Marleen bila je omiljena među vojnicima na obje zaraćene strane. Zbog svog doprinosa tijekom Drugoga svjetskog rata Francuska ju je odlikovala medaljom Legije časti. Njezina karijera se nastavila nakon rata i uspješno je trajala gotovo 50 godina. Imala je vrlo buran privatan životi. Bila je biseksualka, a tijekom braka je imala velik broj izvanbračnih veza.

Kao modna ikona bila je jedna od prvih žena koja je u javnosti obukla hlače. Pred kraj života povukla se u svoj stan i odbijala intervjue. Bila je ovisnica o alkoholu i analgeticima. Umrla je 1992. u Parizu. Godine 2002. proglašena je počasnom građankom Berlina.


Piše: Marsela Alić

Komentari