Na današnji dan

Rođen znanstvenik lord Kelvin (1824.)

Poznati znanstvenik lord Kelvin, po kojem se danas zove međunarodna mjerna jedinica (SI jedinica) za termodinamičku temperaturu, rođen je na 26. lipnja 1824. godine. Jedinica kelvin izuzetno je važna jer predstavlja jednu od sedam osnovnih SI jedinica, iz kojih se izvode sve ostale. Temperatura od 0 kelvina označava apsolutnu nulu, tj. najnižu moguću temperaturu i iznosi -273,15 Celzijevih stupnjeva.

Lord Kelvin vjerojatno je prvi britanski znanstvenik u povijesti koji je postao lord prvenstveno zbog svojih doprinosa znanosti (primjerice Francis Bacon također je postao lord, ali prvenstveno zbog političkih funkcija). Ipak, Kelvinovoj tituli lorda pridonijeli su, izgleda, i njegovi politički stavovi, naročito u pitanjima irske autonomije.

Kelvin je rođen kao William Thomson u gradu Belfastu u Irskoj. Naslov lorda Kelvina dobio je tek u kasnim pedesetim godina života. Puna titula koju je tada dobio glasila je Baron Kelvin of Largs, no britanske aristokrate s titulom baruna obično se oslovljava kao lordove (premda naslov lorda pripada, osim barunima, i britanskim vikontima, earlovima te markizima).

Pojam Kelvin u njegovoj tituli označava rijeku Kelvin u Škotskoj, koja protječe kroz grad Glasgow i ulijeva se u rijeku Clyde. Naime, lord Kelvin velik je dio života djelovao na Sveučilištu u Glasgowu, a rijeka Kelvin protjecala je nedaleko od njegovog tamošnjeg znanstvenog laboratorija. Inače, lord Kelvin živio je u velikoj kući (sličnoj dvorcu) imena Netherhall blizu morske obale, kod mjesta Largs u okolici Glasgowa. Premda je njegova titula bila nasljedna, lord Kelvin nije imao potomaka pa je titula s njime izumrla.

Komentari