Na današnji dan

Rođen švedski princ, ruski car i poljski kralj (1595.)

Dana 9. lipnja 1595. rođen je Vladislav IV. Vasa, čovjek koji je u svojoj osobi ujedinio vladarske titule Poljske, Švedske, Rusije i Litve. Pripadao je švedskoj kraljevskoj dinastiji Vasa, a u trenutku kad se rodio njegov je otac bio kralj i Švedske i Poljske. Naime, Poljska je bila monarhija u kojoj se kraljeve biralo (tzv. izborna monarhija) pa se dogodilo da su za vladara izabrali osobu koja je naslijedila i švedsko prijestolje. Takva unija dvaju kruna naziva se i personalna unija (dvije države ujedinjene u osobi istog vladara).

Da stvar bude bolja, ruski su aristokrati mladog Vladislava IV. izabrali za cara kad mu je bilo samo 15 godina. Međutim, postojali su i konkurenti za rusko prijestolje, pa mladi Vladislav nije uspio faktički zavladati. Ipak, od tada je nosio titulu vladara moskovske Rusije.

Unatoč tim pompoznim naslovima, Vladislav IV. u stvarnosti je uspio vladati samo u Poljskoj i Litvi. Naime, u Švedskoj je još njegovog oca s prijestolja svrgnuo stric, pa je Vladislav IV. mogao samo na papiru tvrditi da je kralj Švedske. U Rusiji je u međuvremenu zavladala poznata dinastija Romanov, pa je Vladislavova vlast također bila samo na papiru.

Ipak, u Poljskoj i Litvi Vladislav IV. Vasa bio je značajan vladar. Smatra ga se osnivačem poljske mornarice. Od svih poljskih kraljeva imao je najdužu vladarsku titulu. Spomenimo još da je Vladislav IV. mogao pretendirati i na titulu kralja Jeruzalema preko nasljedstva obitelji Brienne.


Komentari