Na današnji dan

Rođen osnivač kompanije Schweppes – 1740.

Dana 16. ožujka 1740. rođen je Johann Jacob Schweppe, njemačko-švicarski izumitelj i poduzetnik. Rodio se u gradiću Witzenhausenu, na području tadašnje Landgrofovije Hessen-Kassel, oko dvadeset kilometara od znamenitog sveučilišnog grada Göttingena. U svojim se dvadesetim godinama Schweppe preselio u Ženevu, gdje je određeno vrijeme radio kao urar i izrađivač nakita.

Tijekom 1780-ih godina pokrenuo je proizvodnju gazirane vode, temeljenu na procesu dodavanja ugljičnog dioksida koji je otkrio engleski kemičar Joseph Priestley. Tako je nastala njegova kompanija Schweppes, koja je s vremenom postala jednim od najvećih svjetskih proizvođača gaziranog pića, a održala se sve do danas. Schweppe se 1790-ih godina preselio u London i pokušao je ondje također pokrenuti posao s gaziranom vodom (poznatom i kao soda voda). Kasnije se ponovno vratio u Ženevu, a u tom je gradu i preminuo 1821. godine.

Njegove gazirane vode s dodatkom kinina oglašavane su kao sredstvo za prevenciju malarije i postale su vrlo popularne. Kompanija Schweppes dobila je tijekom 19. stoljeća i službene deklaracije po kojima se mogla oglašavati kao dobavljač nekih europskih kraljevskih dvorova.

Komentari