Na današnji dan

Rođen nacistički ministar Joseph Goebbels (1897.)

Dana 29. listopada 1897. godine rođen je jedan od najzloglasnijih nacista i najbližih Hitlerovih suradnika – Dr. Joseph Goebbels. Rođen je na zapadu Njemačke, točnije u gradiću Rheydtu nedaleko od Mönchengladbacha. Goebbels nije bio iz bogate obitelji, a u djetinjstvu mu se jedna noga razvila deformirana, vjerojatno zbog osteomijelitisa. Stoga je cijeli život imao jednu nogu kraću od druge i šepao je unatoč specijalnim cipelama. Goebbels je bio vrlo nezadovoljan svojim izgledom, ne samo zbog deformirane noge, nego i zbog toga što je bio visok samo oko 165 cm. Uz to, njegove smeđe oči i tamnosmeđa kosa jako su ga udaljavali od njegovog vlastitog ideala arijevca.

Ipak, Goebbels je bio vrlo inteligentan. Doktorirao je na znamenitom Sveučilištu u Heidelbergu, najstarijem u čitavoj Njemačkoj. Tema doktorske disertacije bila mu je iz područja njemačke romantičarske drame 19. stoljeća. Točnije, obradio je kazališna djela Wilhelma von Schütza, jednog slabije poznatog njemačkog romantičarskog dramaturga.

Zanimljivo je da je Goebbels imao prilično mnogo uspjeha sa ženama. Imao je mnogo veza, a na kraju se oženio poznatom Magdom Quandt, koja je prije bila udana za jednog od najbogatijih ljudi u Njemačkoj – Günthera Quandta (obitelj Quandt i danas je vlasnik velikog udjela u BMW-u). Goebbels i Magda imali su zajedno čak šestoro djece. Magda ih je sve dala ubiti otrovom u Hitlerovom bunkeru na kraju rata da ne bi pali Sovjetima u ruke.

Goebbels je za vrijeme Hitlerovog režima postao ministar propagande. Na tom je položaju već na početku mandata organizirao javna spaljivanja knjiga, što je bio znakovit početak nacističkog načina vladanja i njihovog poimanja kulture.


Komentari