Na današnji dan

Rođen moćni engleski kralj Henrik II. – 1133.

Henrik II., poznat i kao Henrik Plantagenet, Henrik Kratkog Plašta ili Henrik FitzEmpress (Sin Carice) rođen je 5. ožujka 1133. u Le Mansu u francuskoj pokrajini Anjou. Bio je sin Gotfrida Plantageneta i Matilde, kćeri Henrika I., bivše supruge cara Svetog Rimskog Carstva i pretendentice na englesko prijestolje. U početku je vladao Normandijom i Anjouom. Došao je na prijestolje u dobi od 21 godine, nakon razdoblja dugotrajnog i iscrpljujućeg građanskog rata između svoje majke i kralja Stjepana u Engleskoj poznatog kao Anarhija (The Anarchy).

Henrik i njegova supruga, 12 godina starija Eleonora Akvitanska, jedna od najvećih srednjovjekovnih kraljica uopće, okrunjeni su u raskošnoj ceremoniji u Westminsterskoj opatiji kod Londona. Tako su postali vladari golema teritorija od Pirineja do Velike Britanije, koji su uspješnim ratovanjem i diplomacijom dodatno proširili. Radili su na uspostavi reda i vladavine zakona u ratom iscrpljenoj Engleskoj te su bili veliki pokrovitelji znanosti i kulture. Oslanjajući se na pomoć iskusnog kancelara Thomasa Becketa, Henrik je započeo veliku reorganizaciju pravosuđa, svoju najdugotrajniju baštinu.

Unatoč tome što je ostvario velike uspjehe u karijeri, Henrikov su osobni život obilježile dvije pogubne svađe. Kada je kralj želio ostvariti veći utjecaj nad Crkvom, došao je u sukob s Becketom, koji je u međuvremenu postao nadbiskup Canterburyja tj. najmoćnija crkvena ličnost u zemlji. Sukob je završio ubojstvom Becketa u Canterburyjskoj katedrali u prosincu 1170. godine. Iako se Henrik naposljetku pomirio s Crkvom, svađa je dugo vremena paralizirala vjerski život u zemlji de dovela do opadanja Henrikova ugleda. Druga svađa bila je još gora. Nakon dobroga početka, odnosi sa suprugom ozbiljno su narušeni nakon što je otkriveno da Henrik ima ljubavnicu. Nadalje, odlučio je podijeliti posjede između svojih četiri sina, što je dovelo do neprestanih obiteljskih sukoba te naposljetku do propasti dinastije.


Komentari