Na današnji dan

Rođen medijski magnat William Randolph Hearst (1863.)

Američki medijski magnat i multimilijunaš William Randolph Hearst rođen je 29. travnja 1863. godine. Smatra se da je bio uzor za lik Charlesa Fostera Kanea iz filma Građanin Kane Orsona Wellesa iz 1941. godine. Poput Kanea i Hearst je sagradio golem dvorac, imena Hearst Castle, u Kaliforniji. Kako je u filmu Kane prikazan kao bezskurpulozni bogataš i manipulator Hearts se razbijesnio te je razmišljao i o tužbi protiv Wellesa.

William Randolph Hearst rođen je u San Franciscu kao sin bogatog senatora Georgea Hearsta. William je naslijeđeno očevo bogatstvo još umnogostručio i sagradio je najveći novinski imperij u SAD-u. Do sredine 1920-ih godina skupio je mrežu od 28 novina. Posjedovao je i časopise (npr. Cosmopolitan i Harper’s Bazaar) te radijske stanice.

Hearst je posjedovao preko milijun jutara zemljišta, tj. više od 400.000 hektara. U Kaliforniji je na svom golemom ranču, poznatom kao Hearst Ranch, sagradio dvorac Hearst Castle, jednu od najvećih privatnih rezidencija u SAD-u. Taj je dvorac poznat po spektakularnom bazenu izgrađenom u stilu antičke rimske arhitekture (Neptune Pool). U sklopu dvorca nalazi se i privatna kazališna/kino dvorana te unutarnji bazen. U blizini tog dvorca posjedovao je svojedobno i najveći privatni zoološki vrt na svijetu.

Komentari