Na današnji dan

Rođen Ladislav I. Sveti (1040.)

Ladislav I. Arpadović (László) rođen je u izbjeglištvu u Poljskoj oko 1040. godine kao sin ugarskog kralja i poljske kraljice. Sestra Sofija bila je udana za istarskog markgrofa Ulrika I., a sestra Jelena Lijepa za hrvatsko-dalmatinskog kralja Zvonimira.

Uz pomoć poljskih saveznika njegova se obitelj borila za ugarsko prijestolje. To im je uspjelo 1060. godine, nakon čega je Ladislav I. upravljao istočnim dijelom Ugarske. On i brat Geza borili su se protiv rođaka Salomona za ugarsku krunu. Na kraju je na prijestolje stupio Geza, a nakon njegove smrti 1077. Ladislav I. Te se godine oženio za kneginju Adelaidu Švapsku. Imali su kćer Pirošku.

Nakon smrti kralja Zvonimira Ladislav I. je smatrao da ima pravo na hrvatsku i dalmatinsku krunu jer je Zvonimirova supruga bila njegova sestra. Nakon Zvonimira okrunjen je Stjepan II., ali umire bez nasljednika, što je Ladislavu olakšalo situaciju. Godine 1091. krenuo je u osvajanje Hrvatske. Kad je došao do Dalmacije, bizantski car Aleksije je platio nomadima da napadnu Ugarsku kako bi se morao vratiti. 

U cilju osnaživanja svoje vlasti u osvojenim hrvatskim područjima (do Gvozda) u Zagrebu je 1094. osnovao biskupiju te doveo biskupa Duha iz Češke. Osnovao je Susedgradsko-stubičko vlastelinstvo i dodijelio ga ugarskoj obitelji Ača. Kako nije imao sina, za nasljednika je izabrao bratića Kolomana. Umro je u slovačkom gradu Nitri 1095. godine. Papa Celestin III. ga je 27. lipnja 1192. proglasio svetim te se taj datum uzima kao njegov rođendan. Popularan je u nekim zemljama kao svetac te je suzaštitnik zagrebačke katedrale. Posvećen mu je jedan od oltara i tamo se nalazi njegov kip. 

Piše: Marsela Alić


Komentari