Na današnji dan

Rođen katolički svećenik i benediktinski redovnik Dom Jean Mabillon – 1632.

Dom Jean Mabillon znamenit je po svom analitičkom pristupu kojim je razlikovao krivotvorene dokumente od izvornih. 

Dana 23. studenog 1632. godine rođen je katolički svećenik i benediktinski redovnik Dom Jean Mabillon. U historiografskoj struci smatra ga se izrazito značajnim jer je bio jedan od utemeljitelja znanstvene paleografije i diplomatike (proučavanja i analize pisanih spomenika i isprava na znanstveno-analitički način). Zanimljivo je da je Jean Mabillon bio pripadnik Benediktonskog reda na području Francuske, upravo kao i njegov suvremenik Dom Pérignon (Pierre Pérignon), koji je bio znamenit u vinarskoj struci (osobito u proizvodnji šampanjca). Obojica su rođena u Šampanji, a mjesta rođenja razmakuta su im samo oko 45 kilometara (Dom Mabillon rođen je u Saint-Pierremontu, a Dom Pérignon u Sainte-Menehouldu). Dapače, rođeni su u razmaku od samo šest godina, tako da su obojica bila suvremenici francuskog kralja Luja XIV. .

Dok je Dom Pérignon veći dio života proveo kao vinarski stručnjak u benediktinskoj opatiji kod Hautvillersa u Šampanji, Dom Mabillon bavio se diplomatičkim i palografskim radom u znamenitoj benediktinskoj opatiji Saint-Germain-des-Prés u Parizu (tu je opatiju utemeljio sv. German, biskup Pariza u 6. stoljeću).

Dom Jean Mabillon (Dom je prefiks koji su Francuzi davali benediktincima, a dolazi od latinske riječi „dominus“) znamenit je po svom analitičkom pristupu kojim je razlikovao krivotvorene dokumente od izvornih, ali pri čemu se čak i iz krivotvorenih dokumenata moglo izvlačiti relevantne podatke. Napisao je djelo De re diplomatica, koje se smatra jednim od najvažnijih za utemeljenje znanstvene paleografije i diplomatike. Vrlo je zanimljivo da su Dom Jean Mabillon i filozof Rene Descartes pokopani jedan do drugoga u crkvi spomenutog znamenitog samostana Saint-Germain-des-Prés u Parizu.


Komentari