Na današnji dan

Rođen car Wanli iz dinastije Ming (1563.)

Kineski car Wanli, 13. car iz dinastije Ming, rođen je 4. rujna 1563. godine. Vladao je 48 godina (1572. – 1620.), što ga čini najdugovječnijim vladarom iz te dinastije. Zbog toga što je zasjeo na prijestolje u dobi od svega 10 godina, prvih 10 godina njegove vladavine stvarnu vlast imao je regent Zhang Juzheng.

Nasreću za mladog cara i njegovu državu, Zhang je bio izrazito odan i sposoban upravitelj te je u doba njegovog regentstva, koje je trajalo do smrti 1582. godine, država prosperirala. Centralizirao je državnu upravu, ograničio povlastice plemstva, napunio državnu riznicu te ukinuo izuzeće iz poreza za brojne veleposjede, čak i one koji su pripadali carskoj obitelji. Usto je uspješno branio zemlju od nadiranja Japanaca, Mongola i Džurdža. Ovo razdoblje katkad se naziva Wanlijeva renesansa.

Nažalost, Zhangova ostavština uništena je svega nekoliko godina nakon njegove smrti. Car je bio sklon raskošnom načinu života, zbog čega su mu Zhangove reforme smetale, pa ih je većinu ukinuo. Uskoro je Zhangovoj obitelji oduzeta zemlja i titule, a čak je i regentovo ime izbrisano iz službenih dokumenata.

Unatoč tomu, Wanli je, iako ne na razini Zhanga, u početku bio marljiv i odgovoran vladar. Država je 20 godina ostala snažna, odbivši invazije Mongola i Japanaca te ugušivši pobunu generala Yanga Yinglonga. Nakon toga car se efektivno povukao iz politike, vjerojatno zbog sukoba oko nasljeđivanja. Naime, želio je za nasljednika odrediti sina od jedne od svojih konkubina, ali su ministri izvršili pritisak pa je morao odustati. Suvremena ispitivanja carevih ostataka pronašla su tragove učestalog uživanja velikih količina opijuma, što je sigurno bitno ograničilo carevu sposobnost vladanja.

Kako god bilo, državna je uprava strašno patila zbog stalnih sukoba među upraviteljima, a carev su ugled dodatno narušili dvorski skandali i invazija Mandžuraca sa sjeveroistoka, koja je dovela do katastrofalnog poraza kineske vojske u Bitki kod klanca Sarhu, gdje je u borbi protiv brojčano slabijeg neprijatelja izginulo 100.000 Kineza. Neki povjesničari smatraju da je propast dinastije Ming počela upravo u vrijeme Wanlijeve vladavine.


Piše: Boris Blažina

Komentari