Na današnji dan

Rođen barun Franjo Trenk (1711.)

Na današnji dan 1711. godine rođen je barun Franjo Trenk, aristokrat i vojskovođa koji je imao znatnu ulogu u vojnoj povijesti hrvatskih i srednjoeuropskih prostora. Njegov životni put doista je kozmopolitski jer je kao Nijemac rođen u Italiji, a velik dio života proveo je na hrvatskim prostorima (u Slavoniji je imao goleme posjede).

Barun Franjo Trenk rođen je u talijanskom gradu Reggio di Calabria točno na Novu godinu 1711. godine. Trenku je otac bio časnik njemačkog podrijetla, a obitelj se zatekla u Italiji u trenutku Franjinog rođenja. Trenk je bio pruskog podrijetla, no ušao je u vojnu službu Habsburške Monarhije. Bilo je to doba znamenite carice Marije Terezije, koja je morala voditi ratove za očuvanje naslijeđa svog oca – posljednjeg muškog Habsburgovca, Karla VI. (cara Svetog Rimskog Carstva). Trenkovi su u Slavoniji stekli goleme posjede u doba kad je to područje bilo tek oslobođeno od Turaka Osmanlija (velike posjede u Slavoniji tada su stekle i brojne druge strane obitelji).

Franjo Trenk vodio je vojnički život s elementima avanturizma. Navodno je tijekom života čak 102 puta izašao na dvoboj. Dvaput je osuđen na smrt, no oba je puta uspio izbjeći izvršenje te kazne. Impresivan je podatak da je navodno čak 14 puta bio ranjen u ratu. Trenk je ostao ponajviše poznat po “Trenkovim pandurima”, svojevrsnoj poluprivatnoj vojsci koju je sam regrutirao u Slavoniji, a s kojom se borio za caricu Mariju Tereziju u doba rata s pruskim kraljem Fridrikom Velikim.

Komentari