Na današnji dan

Rođen armenski bogataš Calouste Gulbenkian (1869.)

Dana 23. ožujka 1869. rođen je Calouste Gulbenkian, jedan od najbogatijih Armenaca u povijesti. Rodio se kod Istanbula, u doba kad je veći dio Bliskog Istoka pripadao Osmanskom Carstvu. Otac se pobrinuo za njegovo dobro školovanje, koje je uključivalo studij na King’s Collegeu u Londonu. Budući da je Gulbenkian bio etnički Armenac, napustio je Osmansko Carstvo u razdoblju progona Armenaca.

U Londonu je mladi Calouste Gulbenkian sudjelovao u znamenitom spajanju kompanija Royal Dutch i Shell, čime je nastala jedna od danas najvećih naftnih kompanija u svijetu (kompozitnog imena Royal Dutch Shell). Uoči Prvog svjetskog rata Gulbenkian se vratio u Osmansko Carstvo i pokrenuo je osnivanje velike kompanije zvane Turska naftna kompanija. Napravio je zanimljiv poslovni manevar time što je privukao velike strane naftne kompanije i podijelio s njima udio u novostvorenoj kompaniji. Time je osigurao veliku sinergiju resursa, a za sebe je zadržao 5 % dionica spomenute kompanije. Navodno je znao govoriti kako je bolje imati mali komad velike pite, nego velik komad male.

Gulbenkian je bio jedan od prvih poduzetnika koji su pokušavali pronaći naftu na području današnjeg Iraka (Mezopotamija), još u doba kad je taj kraj pripadao Osmanskom Carstvu. Gulbenkianova Turska naftna kompanija dobila je koncesije na području Bliskog Istoka, a nakon što je Osmansko Carstvo propalo, prerasla je u Iračku naftnu kompaniju. Nafta je na području Iraka doista pronađena pa je Gulbenkian od svojih 5 % dionica ostvario goleme prihode.

Potkraj života postao je Gulbenkian jednim od najbogatijih ljudi na čitavom svijetu. Skupio je i veliku zbirku umjetnina. Umro je u portugalskom glavnom gradu Lisabonu, u 87. godini. Znatna sredstva davao je i u dobrotvorne svrhe.


Komentari