Na današnji dan

Rođen američki predsjednik Millard Filmore – 1800.

Millard Fillmore bio je posljednji predsjednik SAD-a koji nije bio pripadnik Demokratske ili Republikanske stranke.

Na današnji dan 1800. godine rođen je Millard Fillmore, trinaesti po redu predsjednik SAD-a. Rodio se u mjestu Summerhill u američkoj saveznoj državi New York. Zanimljivo je da je Fillmore bio posljednji predsjednik SAD-a koji nije bio pripadnik Demokratske ili Republikanske stranke.

Fillmore je postao potpredsjednikom SAD-a 1849. godine. Predsjednik kome je Fillmore bio potpredsjednik zvao se Zachary Taylor, a bio je general i svojevrsni junak iz Meksičko-američkog rata (koji je trajao od 1846. do 1848. godine). Predsjednik Taylor umro je nakon samo 16 mjeseci mandata pa je Fillmore postao novim predsjednikom SAD-a.

Ukupno je Fillmore bio predsjednik tijekom dvije godine i 8 mjeseci (od 1850. do 1853. godine). Zanimljivo je da je tijekom njegovog mandata u posjet SAD-u došao mađarski revolucionar Lajos Kossuth, koji je pokušao ishoditi američku pomoć mađarskoj nezavisnosti. Predsjednik Fillmore ugostio je Kossutha u Bijeloj kući u čak dva navrata. Zanimljivo je da se Kossuth sastao i s Abrahamom Lincolnom, kasnijim američkim predsjednikom.


Millard Fillmore umro je u gradu Buffalo, u američkoj saveznoj državi New York 1874. godine, u 75. godini života. Kao što je spomenuto, svi američki predsjednici nakon njega pripadali su ili Demokratskoj ili Republikanskoj stranci, a takvo se stanje održava već više od 160 godina.

Komentari