Na današnji dan

Robespierre smaknut na giljotini tijekom Francuske revolucije – 1794

Robespierrea su uhitili u pariškoj Gradskoj vijećnici, a zatim je navodno zatvoren u iste prostorije u kojima je prethodno bila zatočena kraljica Marija Antoaneta.

Dana 28. srpnja 1794. godine Maximilien Robespierre, nekadašnji čelnik Komiteta javnog spasa, smaknut je na giljotini tijekom Francuske revolucije. U trenutku pogubljenja bio je Robespierre još uvijek razmjerno mlad, sa samo 36 godina života. Smatra se da je tijekom razdoblja tzv. Revolucionarnog terora Maximilien Robespierre bio odgovoran za mnoga smaknuća na giljotinama, i to vjerojatno ne zbog diktatorskih pretenzija nego zbog svojevrsnog ekstremizma i paranoje. U revolucionarnom Parizu Robespierre je još od 1791. godine stanovao u kući na današnjoj adresi 398 Rue de Saint-Honoré, gdje je iznajmljivao stan od Mauricea Duplaya. Ta se kuća nalazila samo oko 200 metara od trga na kojem je spomenutog dana smaknut giljotinom.

Robespierrea su uhitili u pariškoj Gradskoj vijećnici (Hôtel de Ville), a zatim je navodno zatvoren u iste prostorije u kojima je prethodno bila zatočena kraljica Marija Antoaneta (smaknuta na giljotini 16. listopada 1793. godine tj. oko devet i pol mjeseci prije Robespierrea). Robespierre je giljotiniran na Trgu revolucije (Place de la Révolution). koji se nalazio na mjestu današnjeg pariškog Trga sloge (Place de la Concorde), između Louvrea i Elizejskih poljana. Istom je prilikom smaknut i njegov mlađi brat Augustin Robespierre, koji je bio zaslužan za rani uspon mladog Napoleona Bonapartea.

Komentari