Na današnji dan

Robespierre pozdravljen kao Nepotkupljivi (1791.)

Dana 30. rujna 1791. konačno je tijekom Francuske revolucije zaključeno zasjedanje znamenite Ustavotvorne skupštine, one iste koja je osnovana 1789. godine, na samom početku revolucije (u doba napada na Bastilju). Ustavotvorna skupština odradila je velik dio posla oko ukidanja starog feudalnog sustava u Francuskoj (tzv. Ancien Régime). Primjerice, ukinula je plemstvo, uvela jednakost građana pred zakonom itd.

Jedan od najpoznatijih članova Ustavotvorne skupštine bio je Maximilien Robespierre. Na njegov prijedlog Ustavotvorna je skupština usvojila odredbu po kojoj nijedan od njenih članova nije mogao biti izabran u budući francuski parlament. Takve samozatajne odredbe vrlo su rijetke, jer političari obično nastoje učiniti upravo suprotno – osigurati sebi unaprijed položaje u budućnosti. Robespierreu su dali nadimak Nepotkupljivi (franc. L’Incorruptible). Tim ga je epitetom pozdravila i Ustavotvorna skupština na svojem zadnjem zasjedanju.

I doista, nakon što je Ustavotvorna skupština raspuštena, nitko od njenih članova nije se mogao kandidirati za parlament. To je dovelo do neobične situacije da je Zakonodavna skupština bila sastavljena većinom od neiskusnih ljudi. Kasnije je Nepotkupljivi Robespierre uveo i teror u Francuskoj. Naime, premda je osobno možda bio besprijekoran, bio je i prilično nemilosrdan prema drugima.


Komentari