Na današnji dan

Robert Wadlow – najviši čovjek u povijesti – 1940.

Već je u djetinjstvu tako brzo rastao, da je oca prestigao u visini kad mu je bilo samo šest godina. Kad mu je bilo devet, Robert je već bio dovoljno jak da oca nosi po stepenicama. Navodno je masonski prsten koji je izrađen za njega bio najveći od svih u povijesti.

Dana 15. srpnja 1940. godine umro je najviši čovjek u zabilježenoj povijesti čovječanstva – Robert Wadlow. Naime, taj je Amerikanac dosegao visinu od 272 centimetara prije nego što je umro, što je najviša sa sigurnošću zabilježena ljudska visina do danas. Dapače, u trenutku kad je Wadlow umro, imao je tek 22 godine života i još uvijek je rastao, tako da je gotovo sigurno da bi mu se visina još i povećala da je duže poživio.

Robert Wadlow rođen je u gradu Altonu u američkoj saveznoj državi Illinois. Riječ je o naselju koje leži na znamenitoj rijeci Mississippi, i to nedaleko od mjesta gdje u nju utječe druga velika rijeka – Missouri. Robertov otac zvao se Harold Wadlow i bio je visok oko 182 centimetra. Robert je već u djetinjstvu tako brzo rastao, da je oca prestigao u visini kad mu je bilo samo šest godina. Kad mu je bilo devet, Robert je već bio dovoljno jak da oca nosi po stepenicama.

Nažalost, Robertov brz rast bio je uzrokovan poremećajem u obliku pretjeranog lučenja hormona rasta. S vremenom je morao nositi proteze na nogama da bi hodao, no ipak do smrti nikada nije koristio kolica. Godinu uoči smrti Robert se učlanio i u lokalnu masonsku ložu. Navodno je masonski prsten koji je izrađen za njega bio najveći od svih u povijesti. 

Uzrok Robertove smrti sa samo 22 godine bila je navodno ozljeda koju je zadobio od proteze na nozi. Došlo je do infekcije, a izveli su čak i hitnu operaciju, no nije mu bilo spasa. U trenutku kad je umro, težio je čak 223 kilograma, premda je bio vitak. Za njegov sprovod izrađen je lijes dug čak 3 metra i težak pola tone.


Komentari