Na današnji dan

Robert Todd Lincoln – sin predsjednika Lincolna koji je postao američkim ministrom – 1926.

Robert Todd Lincoln postao je američkim ministrom rata u razdoblju predsjedničkih mandata Jamesa A. Garfielda i Chestera A. Arthura. Kasnije je bio i američki poslanik u Londonu.

Dana 26. srpnja 1926. godine umro je Robert Todd Lincoln, sin američkog predsjednika Abrahama Lincolna. Premda je predsjedniku Lincolnu supruga rodila čak četiri sina, jedino je Robert Todd Lincoln doživio odraslu dob. Naime, ostala tri sina preminula su u dječačkoj ili adolescentskoj dobi od bolesti. Robert Todd Lincoln ne samo da je preživio djetinjstvo, nego je doživio i prilično visoku dob od 82 godine.

Robert Todd Lincoln rodio se 1843. godine u gradu Springfieldu u američkoj saveznoj državi Illinois. U trenutku kad mu je otac postao američkim predsjednikom imao je Robert Todd Lincoln 17 godina. U Građanskom ratu sudjelovao je samo kratko vrijeme, jer je njegova majka – prva dama Mary Todd Lincoln – bila u strahu od njegove eventualne pogibije.

Kad je predsjednik Lincoln ubijen u atentatu imao je Robert Todd Lincoln 21 godinu. U odrasloj je dobi postao pravnikom. Kao član očeve Republikanske stranke postao je 1881. godine američkim ministrom rata (engl.Secretary of War), u razdoblju predsjedničkih mandata Jamesa A. Garfielda i Chestera A. Arthura. Od 1889. do 1893. bio je američki poslanik u Londonu (tek je od njegovog nasljednika na toj funkciji, Thomasa F. Bayarda, korištena titula veleposlanika tj. ambasadora).


U starosti je Robert Todd Lincoln bio predsjednik kompanije Pullman, znamenite po luksuznim željezničkim vagonima. Postojale su navodno i ideje o njegovoj kandidaturi za predsjednika ili potpredsjednika SAD-a, no on ih je odbacio. Preminuo je na današnji dan u gradu Manchesteru u američkoj saveznoj državi Vermont.

Komentari