Na današnji dan

Robert Mugabe – vječni predsjednik Zimbabvea – 1924.

Nakon što je formirana država Zimbabve, Mugabe je postao njen prvi premijer.

Dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe rođen je 21. veljače 1924. godine u naselju Kutami. U doba njegovog rođenja Zimbabve je bio britanska kolonija zvana Južna Rodezija. Napomenimo, naziv Sjeverna Rodezija rabljen je u to vrijeme za područje koje danas pokriva nezavisna država Zambija, smještena sjeverno od Zimbabvea. Obje Rodezije ime su dobile po Cecilu Rhodesu, bogatom britanskom poduzetniku i kolonijalnom političaru.

Robert Mugabeškolovao se u Južnoafričkoj Republici, zatim je neko vrijeme živio u Gani, a 1960. vratio se u domovinu. Nakon povratka postaje čelnik Afričke narodne unije Zimbabvea (ZAPU), potom Afričke nacionalne unije Zimbabvea (ZANU). Zbog svog političkog rada za oslobođenje Zimbabvea deset godina proveo je po rodezijskim zatvorima. Izašavši na slobodu, 1974. osniva Narodnu vojsku Zimbabvea, koja je pokrenula gerilski rat protiv rasističkog bjelačkog režima. S Joshuom Nkomom osnovao je Patriotsku frontu, koja je zahtijevala prijenos vlasti s bjelačke manjine na crnačku većinu, što je napokon dogovoreno 1979. godine.

Nakon što je formirana država Zimbabve 1980. godine, Mugabe je postao njen prvi premijer.U početku je vodio pragmatičnu politiku, ali već od 1982. radikalizirao je politiku i uspostavio jednostranački režim. Godine 1987. promijenio je ustav da bi sebe proglasio predsjednikom, a 1990. ukida Senat. Iste godine izabran je za predsjednika na višestranačkim izborima, obilježenima prijevarama i nasiljem.


Tijekom 1990-ih njegov se režim suočio s rastućim prosvjedima zbog korumpiranosti i rastuće bijede što je kompenzirao nasilnim obezvlašćivanjem bijelih farmera iako je dotada zagovarao politiku etničke ravnoteže i očuvanja sigurnosti bjelačke manjine. Nasiljem prema oporbi te izbornim prijevarama Mugabe pobjeđuje na predsjedničkim izborima 2002., 2008. i 2013. godine.

U 21. stoljeću postao je najstariji vladajući državnik i jedan od najduže vladajućih predsjednika u povijesti Afrike. Njegov režim međunarodno je osuđivan zbog korupcije, diktatorskih karakteristika i kršenja ljudskih prava.S druge strane mnogi u Africi ga smatraju herojem koji je izborio samostalnost svoje zemlje.

U veljači 2016. Mugabe je rekao da nema planova za odlazak u mirovinu i da će ostati na vlasti “sve dok ga Bog ne pozove k sebi“. Njegova stranka već je istakla Mugabea za predsjedničkog kandidata na izborima 2018. godine, kada će mu biti 94 godine.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari