Na današnji dan

Robert McNamara postao predsjednik kompanije Ford – 1960.

Robert McNamara iz povijesti je poznat ponajviše kao političar. 

Dana 9. studenog 1960. godine 44-godišnji Robert McNamara postao je predsjednik američke automobilske kompanije Ford. Zanimljivo je da je on bio prvi čovjek izvan obitelji Ford koji je zasjeo na predsjedničko mjesto te kompanije još od davne 1906. godine. Naime, predsjednici Forda bili su prije McNamare redom – Henry Ford (slavni osnivač), zatim njegov sin Edsel Ford pa osnivačev unuk Henry Ford II.

Kako je McNamara uopće došao u Ford? Naime, on je u mladosti bio dobar student. Stekao je MBA na Harvardu, a već s 24 godine držao je i predavanja na tom sveučilištu. Tada je započeo Drugi svjetski rat, a McNamaru je američka vojska zaposlila na statističkoj analizi učinkovitosti bombarderskih napada. Bio je uspješan i napredovao je sve do čina potpukovnika.

Nakon rata, u Fordu su odlučili zaposliti mlade ljude koji su se kao analitičari i organizatori proslavili u ratu. Zaposlili su grupu zvanu Whiz Kids, a među njima je bio i McNamara. On je u Fordu brzo napredovao kroz menadžerske položaje. Između ostalog, u Fordu je uvodio napredne sigurnosne karakteristike automobila (pojasevi itd.). 


Dakako, Robert McNamara iz povijesti je poznat ponajviše kao političar. Naime, samo nekoliko tjedana nakon što je postao predsjednik Forda, McNamaru je kontaktirao novoizabrani američki predsjednik John F. Kennedy i ponudio mu mjesto ministra obrane. McNamara je prihvatio i postao je jedan od najbližih Kennedyjevih suradnika. Postao je čak i obiteljski prijatelj Kennedyjevih (i McNamara i Kennedy bili su irskog podrijetla). Dapače, predsjednik John F. Kennedy smatrao je McNamaru zvijezdom u svom kabinetu.

McNamara je ostao na dužnosti američkog ministra obrane čak 7 godina, duže od bilo kojeg drugog na toj funkciji u povijesti. Golemu ulogu imao je u Vijetnamskog ratu, a upravo su ga zbog tog rata mnogi kritizirali.

Komentari