Na današnji dan

Robert Ley – Hitlerov vođa sindikata – 1945.

Kad je Hitler 1933. došao na vlast u Njemačkoj, država je preuzela kontrolu nad sindikatima i formirala Njemački radnički front kao krovnu radničku organizaciju. 

Dana 25. listopada 1945. godine umro je nacistički političar Robert Ley – jedan od najpoznatijih ljudi u Njemačkoj u doba uoči Drugog svjetskog rata. Naime, Roberta Leya postavio je Adolf Hitler na visoku funkciju šefa Njemačkog radničkog fronta (njem. Deutsche Arbeitsfront – DAF). Ta organizacija imala je zapravo ulogu sindikata u Trećem Reichu za vrijeme nacističke vlasti. Točnije rečeno, svi sindikati u državi zamijenjeni su DAF-om, kako bi se stvorila kontrola nad radnicima i poslodavcima.

DAF je bio moćna organizacija. Primjerice, od radnika su putem članarine primali godišnje čak oko 300 milijuna Reichsmaraka. U sklopu DAF-a postojala je organizacija Kraft durch Freude (KdF), što znači Snaga kroz radost. Radilo se zapravo o državnoj ustanovi za pružanje turističkih i zabavnih usluga radnicima. KdF je ubrzo postao najveći turistički operater na svijetu. Imali su čak i velike brodove za krstarenja, od kojih je jedan nosio ime upravo Robert Ley.

Spomenimo da je KdF bio važan i za nastanak poznatog Volkwagena Bube, koji se isprva trebao zvati KdF-Wagen. Također, KdF je radnicima organizirao posjete koncertima, operi i kinima, kao i izlete, planinarenje, gimnastiku itd.


Robert Ley bio je skromnog podrijetla, no uspio je doktorirati na području kemije. Kao mladić u Prvom svjetskom ratu služio je u ratnom zrakoplovstvu. Jednom prilikom srušio se zrakoplov na kojem je letio, a on je ozlijeđen. Ostatak života je mucao, a imao je i probleme s ponašanjem, što neki povezuju s ozljedom pri padu zrakoplova. Ley je navodno često bio pijan, što su mu mnogi predbacivali. Ipak, Hitler je tolerirao njegove ekscese, jer mu je Ley bio potpuno odan.

Komentari