Na današnji dan

Robert Fulton – slavni izumitelj podmornice Nautilus – 1815.

Podmornica Nautilus bila je duga oko 6 i pol metara, a pod vodom se kretala na ručni pogon, okretanjem osovine. Na površini vode Nautilus je za pogon mogao razviti jedro.

Dana 24. veljače 1815. godine umro je Robert Fulton, američki umjetnik i izumitelj. Ostao je znamenit osobito po parobrodu koji je predstavljao prvu komercijalno uspješnu primjenu parnog stroja na plovilima za prijevoz putnika. Fultonov parobrod bio je dug više od 40 metara, a prevozio je putnika po rijeci Hudson, između New Yorka i Albanyja (glavnog grada države New York). Radilo se o vrlo važnoj liniji u prometnom smislu, koja je povezivala brzorastući velegrad New York sa zaleđem. Dapače, na relaciji između New Yorka i Albanyja nalazio se na rijeci Hudson čitav niz važnih mjesta, poput West Pointa (vojne akademije SAD-a), Sleepy Hollowa, Poughkeepsieja i drugih. Bila je to svojevrsna žila kucavica na sjeveroistoku SAD-a, preko koje se moglo kretati u smjeru Kanade. Robert Fulton osim spomenutog je parobroda dizajnirao i podmornicu Nautilus. To je plovilo bilo dugo oko 6 i pol metara, a pod vodom se kretalo na ručni pogon, okretanjem osovine. Na površini vode Nautilus je za pogon mogao razviti jedro.

Osim izumiteljstvom Robert Fulton bavio se i slikarstvom, osobito pejsažnim i portretnim, što mu je omogućavalo materijalnu egzistenciju. Uvelike je putovao po Europi, tako da je niz godina proveo u Francuskoj i Engleskoj. Preminuo je na području SAD-a, u gradu New Yorku, gdje je i pokopan. Zanimljivo je da mu se grob nalazi na povijesno važnom groblju crkve Svetog Trojstva (engl. Trinity Church Cemetery) u New Yorku, samo stotinjak metara od znamenite zgrade Njujorške burze u Wall Streetu.

Komentari