Na današnji dan

Robert E. Lee preuzeo zapovjedništvo vojske Konfederacije – 1865.

Iako je bio južnjački general Robert E. Lee zalagao se za ukidanje ropstva.

Dana 31. siječnja 1865. godine slavni Robert E. Lee unaprijeđen je u status glavnog generala vojske Konfederacije. Taj položaj kreiran je samo za njega i imao je naziv General-in-Chief of the Confederate States Army.

Robert E. Lee najslavniji je južnjački general, a neki ga smatraju i jednim od najboljih vojnih stratega u čitavoj povijesti ratovanja. Unatoč najvišem položaju u vojsci Konfederacije, zanimljivo je da je Lee uvijek nosio samo uniformu pukovnika.

Kad je Robert E. Lee postao General-in-Chief of the Confederate States Army američki Jug bio je već pred porazom. Zanimljiv je bio Leejev pokušaj u takvoj situaciji da unovači crne robove za južnjačku vojsku. Dapače, Lee je inzistirao da ti robovi dobiju slobodu, čime je zapravo išao protiv tipičnih južnjačkih načela.


Predsjednik Konfederacije Jefferson Davis protivio se imenovanju ikoga na položaj glavnog generala Konfederacije, jer se bojao da će osoba na tom položaju moći voditi vojsku bez obaziranja na civilne vlasti.

Prilično je zanimljivo da se Robert E. Lee, premda je bio južnjački general, zapravo na kraju zalagao za opće ukidanje ropstva. To je jedna od činjenica zbog kojih je i danas iznimno cijenjen u SAD-u, unatoč tome što je bio na gubitničkoj strani u Građanskom ratu.

Komentari