Na današnji dan

Robert de Sorbon – utemeljitelj znamenite pariške Sorbone – 1201.

Oko 1253. godine osnovano je pod Sorbonovim vodstvom teološko učilište u Parizu, koje je s vremenom postalo najutjecajnijim teološkim fakultetom u Europi. 

Dana 9. listopada 1201. godine rođen je Robert de Sorbon, utemeljitelj učilišta u Parizu iz kojeg je nastala znamenita Sorbona (fr. Sorbonne). Rodio se u gradu Sorbonu, smještenom na području današnjeg francuskog departmana Ardenne. Danas Sorbon ima samo dvjestotinjak stanovnika, a nalazi se oko četrdeset kilometara sjeveroistočno od Reimsa, tradicionalnog mjesta krunidbi francuskih kraljeva.

Po Robertu de Sorbonu nadimak je u konačnici dobilo cjelokupno Pariško sveučilište, što je gradić Sorbon indirektno učinilo svjetski poznatim. Robert de Sorbon bio je školovani teolog i svećenik, a postao je i dvorskim kapelanom znamenitog francuskog kralja sv. Luja IX. (jedinog kralja u povijesti Francuske koji je postao svecem Katoličke Crkve). Tom kralju-svecu Robert de Sorbon bio je i ispovjednik. Oko 1253. godine osnovano je pod Sorbonovim vodstvom teološko učilište u Parizu, koje je s vremenom postalo najutjecajnijim teološkim fakultetom u Europi.

Robert de Sorbon preminuo je 15. kolovoza 1274. godine u Parizu.


Komentari