Na današnji dan

Robert Darcy – posljednji engleski lord iz velikaških normanskih dinastija – 1778.

Prezime Darcy poteklo je od francuskog d’Arcy, čime je svjedočilo o normanskom podrijetlu. Škotski filozof i povjesničar David Hume spomenuo je da je Robert Darcy, grof od Holdernessa, posljednji lord u Velikoj Britaniji koji je u izravnoj muškoj liniji potjecao od velikaša koji su s Vilimom Osvajačem bili došli u Englesku.

Dana 16. svibnja 1778. godine umro je Robert Darcy, britanski aristokrat, diplomat i političar. Posjedovao je titulu grofa od Holdernessa (engl. Earl of Holderness) pa je tijekom svoje karijere većinom bio poznat kao Lord Holderness (svi britanski grofovi imaju pravo na naslov lorda). Rodio se 1718. godine u drevnoj plemićkoj obitelji Darcy, koja je u Englesku vjerojatno bila došla još s Vilimom Osvajačem (engl. William the Conqueror), normanskim vojvodom koji je postao engleskim kraljem nakon vojnih pobjeda 1066. godine.

Prezime Darcy poteklo je od francuskog d’Arcy, čime je svjedočilo o normanskom podrijetlu. Škotski filozof i povjesničar David Hume spomenuo je da je Robert Darcy, grof od Holdernessa, posljednji lord u Velikoj Britaniji koji je u izravnoj muškoj liniji potjecao od velikaša koji su s Vilimom Osvajačem bili došli u Englesku. Darcy je bio britanski diplomatski poslanik u Veneciji i Haagu, a zatim i državni tajnik tj. član britanske vlade. Budući da nije imao sinova, nego samo jednu kćer (koja je bila u braku s ocem lorda Byrona), s Robertom Darcyjem izumrla je njegova loza u muškoj liniji (od tada među britanskim lordovima više nije bilo izravnih muških potomaka velikaša koji su s Vilimom Osvajačem bili došli u Englesku).


Komentari