Select your Top Menu from wp menus

10.02.

Robert Bruce pred oltarom ubio suparnika (1306.)

Robert Bruce pred oltarom ubio suparnika (1306.)

Dana 10. veljače budući škotski kralj Robert Bruce ubio svog suparnika i pretendenta na škotsko prijestolje Johna Comyna, gospodara Badenocha. Učinio je to tako da ga je izbo pred oltarom franjevačke crkve u Dumfriesu u Škotskoj. Dva i pol mjeseca kasnije Robert Bruce je krunjen za škotskog kralja u Sconeu, tradicionalnom mjestu krunidbe škotskih kraljeva. Comyn je bio moćan škotski plemić i imao rodbinske veze sa škotskim i engleskim visokim plemstvom, te dosljedniji u protivljenju Englezima od Brucea.

Inače, Robert Bruce poznat je kao lik iz filma Braveheart, gdje nastupa kao vitez koji je izdao Williama Wallacea (Mela Gibsona) boreći se u bitki kod Falkirka na engleskoj strani. Bruce je to učinio pod utjecajem svog starog oca, no kasnije se pokajao i poveo Škote u ratu za nezavisnost protiv Engleza.

Škotske su se krunidbe odvijale na famoznom Kamenu sudbine (poznat i kao Kamen iz Sconea). Međutim Bruceova krunidba 1306. nije se mogla obaviti na tom kamenu jer ga je engleski kralj Edward I. oteo Škotima i odnio u Westminstersku opatiju u Londonu, gdje ga je ugradio u englesko kraljevsko prijestolje.

Facebook Comments

Vezani članci