Na današnji dan

Robert Bruce pred oltarom ubio suparnika (1306.)

Dana 10. veljače budući škotski kralj Robert Bruce ubio svog suparnika i pretendenta na škotsko prijestolje Johna Comyna, gospodara Badenocha. Učinio je to tako da ga je izbo pred oltarom franjevačke crkve u Dumfriesu u Škotskoj. Dva i pol mjeseca kasnije Robert Bruce je krunjen za škotskog kralja u Sconeu, tradicionalnom mjestu krunidbe škotskih kraljeva. Comyn je bio moćan škotski plemić i imao rodbinske veze sa škotskim i engleskim visokim plemstvom, te dosljedniji u protivljenju Englezima od Brucea.

Inače, Robert Bruce poznat je kao lik iz filma Braveheart, gdje nastupa kao vitez koji je izdao Williama Wallacea (Mela Gibsona) boreći se u bitki kod Falkirka na engleskoj strani. Bruce je to učinio pod utjecajem svog starog oca, no kasnije se pokajao i poveo Škote u ratu za nezavisnost protiv Engleza.

Škotske su se krunidbe odvijale na famoznom Kamenu sudbine (poznat i kao Kamen iz Sconea). Međutim Bruceova krunidba 1306. nije se mogla obaviti na tom kamenu jer ga je engleski kralj Edward I. oteo Škotima i odnio u Westminstersku opatiju u Londonu, gdje ga je ugradio u englesko kraljevsko prijestolje.


Komentari