Na današnji dan

Rimsko-njemačka carica Matilda – baka Rikarda Lavljeg Srca od koje je potekla dinastija Plantagenet – 1102.

Matildu, unuku engleskog kralja Vilima Osvajača, udali su za rimsko-njemačkog cara Henrika V. kad joj je bilo samo oko 12 godina.

Pretpostavlja se da je 7. veljače 1102. godine rođena Matilda od Engleske, jedna od najmoćnijih žena u srednjovjekovnoj povijesti. Bila je nasljednica ne samo čitave Engleske, nego i vojvodstva Normandije u sjevernoj Francuskoj, kao kći engleskog kralja Henrika I. iz Normanske dinastije. Taj je kralj bio posljednji muški član Normanske dinastije, koja je Engleskom vladala od doba Vilima Osvajača (eng. William the Conqueror). Budući da je Henrik I. umro bez zakonitih muških potomaka, normansko naslijeđe trebalo je prijeći na njegovu jedinu zakonitu kći – Matildu.

Matildu su udali za cara Svetog Rimskog carstva Henrika V. kad joj je bilo samo oko 12 godina. Tom je udajom ona postala caricom Svetog Rimskog Carstva i preselila se na područje Njemačke. Nakon što je taj car 1125. godine umro, Matilda se ponovno udala, ovaj put za Geoffreyja Plantageneta, francuskog grofa po kojem je ime dobila znamenita dinastija Plantagenet. Naime, Matilda je Geoffreyju Plantagenetu rodila sina Henrika II. Plantageneta, koji je postao engleskim kraljem. Dinastija Plantagenet tj. Matildini potomci, vladali su Engleskom od 1154. do 1485. godine, duže nego bilo koja druga dinastija u engleskoj povijesti. Popularni kralj Rikard Lavljeg Srca bio je Matildin unuk.

Komentari