Na današnji dan

Rimski car Vespazijan – suvremenik Isusa Krista – 9

Vespazijan je bio prvi rimski car kojeg je nakon smrti naslijedio rođeni sin (prethodnu osmoricu careva nasljeđivali su ili rođaci ili stranci koje bi proglasile legije).

Dana 17. studeno 9. godine rođen je rimski car Vespazijan, suvremenik Isusa Krista. Ukupno se za čak osam ili devet rimskih careva može reći da im se životni vijek poklapao sa životnim vijekom Isusa Krista na ovom svijetu. Rodio se u gradiću Phalacrini u središnjoj Italiji, nedaleko od Rima.

U mladosti je Vespazijan vršio upravne funkcije u Trakiji, i to u vrijeme dok je Isus Krist živio u Svetoj Zemlji. Nakon Kristove smrti i uskrsnuća Vespazijan je neko vrijeme bio kvestor na Kreti, a oko 40. godine postao je pretorom. Kao vojni zapovjednik sudjelovao je u rimskoj invaziji na Veliku Britaniju, gdje se osobito odlikovao. Carem je proglašen tek 69. godine, tijekom svoje 60. godine života. Vladao je zatim deset godina, tako da je umro nekoliko mjeseci prije svog 70. rođendana. Zanimljivo je da je upravo Vespazijan bio prvi rimski car kojeg je nakon smrti naslijedio rođeni sin (prethodnu osmoricu careva nasljeđivali su ili rođaci ili stranci koje bi proglasile legije). Vespazijana je naslijedio njegov stariji sin Tit (Titus), a zatim je na prijestolje došao i njegov mlađi sin Domicijan.


Komentari