Na današnji dan

Rimljani pobijedili Hanibala u Africi – 202. pr. Kr.

Rimski vojskovođa bio je slavni Publije Kornelije Scipion.

Poznata bitka kod Zame u kojoj su Rimljani konačno uspjeli pobijediti velikog kartaškog vojskovođu Hanibala dogodila se 19. listopada 202. godine pr.Kr. Bitka se održala u sjevernoj Africi, na području današnjeg Tunisa, točnije oko 100 km jugozapadno od glavnog grada Tunisa. Onima koji su posjetili Tunis poznato je da se antičko središte punske države – slavna Kartaga – nalazila nedaleko od središta današnjeg glavnog grada Tunisa, prema morskoj obali. Rimljani su, dakle, napali Kartažane (Pune) na njihovom vlastitom teritoriju.

Rimski vojskovođa bio je slavni Publije Kornelije Scipion. Raspolagao je s velikom silom od oko 34.000 legionara i 6.000 konjanika. Međutim, Hanibalova je vojska bila još veća, s oko 45.000 pješaka i 6.000 konjanika. Kartažani su imali i specifično zastrašujuće oružje – borbene slonove. Oko 80 borbenih slonova napalo je Rimljane, no njihov zastrašujući učinak nije bio tako velik jer su se Rimljani već bili navikli na njih u prijašnjim bitkama.

Scipion je znao da će Kartažani napasti slonovima, a znao je i da se slonovi mogu kretati samo ravno prema naprijed. Zato je naredio da legionari u bitki naprave otvorene prolaze za slonove. Na taj su način slonovi samo prohujali kroz rimske legije bez nanošenja štete vojnicima.


Scipion je dobro predvidio i drugu osnovnu Hanibalovu taktiku – oslanjanje na konjicu. Naime, Hanibal je običavao brzopokretnu konjicu upotrijebiti u ključnom trenutku kako bi zadao neprijatelju udar iz neočekivanog smjera. Zato je Scipion naredio vlastitoj konjici da već u ranoj fazi bitke napadne Hanibalovu i pokuša je poraziti. To je doista i uspjelo. Rimska konjica neutralizirala je kartašku i na kraju bitke vratila se na bojište i dokrajčila Hanibalovo pješaštvo s leđa.

Rimska pobjeda bila je potpuna. Kartaga je zatražila mir i time je konačno završen punih 17 godina dugi rat u kojem je Hanibal bio strah i trepet Italije. Scipion je dobio pobjednički naslov Afrički (lat. Scipio Africanus).

Piše: Boris Blažina

Komentari