Na današnji dan

Rikarda Lavljeg Srca vjenčao se na Cipru – 1191.

Rikardova supruga Berengarija nikada nogom nije stupila u Englesku u vrijeme dok je bila engleska kraljica (i Rikard je proveo samo nekoliko mjeseci u Engleskoj tijekom svog kraljevanja, a većinom je boravio izvan zemlje).

Engleski kralj Rikard Lavljeg Srca vjenčao se s Berengarijom od Navare, kćeri kralja Sanča VI. od Navare, 12. svibnja 1191. godine. Zanimljivo je da je ona bila potomak znamenitog španjolskog nacionalnog junaka Rodriga Díaza de Vivara, poznatog pod nadimkom El Cid.

Vjenčanje između Rikarda Lavljeg Srca i Berengarije od Navare obavljeno je na otoku Cipru. Naime, Rikard se još prethodne godine uputio na pohod u sklopu Trećeg križarskog rata. Rikardova zaručnica Berengarija krenula je kasnije u pratnji njegove majke za njime. Rikardova majka pratila ju je do Sicilije, a dalje je zaručnica nastavila putovati s Rikardovom sestrom. Nakon tegobnog putovanja došli su na Cipar, no ondje je zaručnicu i sestru zarobio vladar Cipra Izak Komnen.

Rikard Lavljeg Srca osvojio je Cipar od Izaka Komnena i vjenčao se ondje sa svojom zaručnicom. Postoji priča da je Rikard obećao Izaku Komnenu da ga neće baciti u željezne lance, pa ga je zbog toga dao sputati srebrnim lancima.


Berengarija je bila Rikardova supruga do kraja njegovog života, no nisu imali djece. Dapače, upitno je jesu li ikada uopće konzumirali brak. Osobito je zanimljivo da u vrijeme dok je bila engleska kraljica (tijekom gotovo osam godina) ona nikada nogom nije stupila u Englesku (i Rikard je proveo samo nekoliko mjeseci u Engleskoj tijekom svog kraljevanja, a većinom je boravio izvan zemlje). Berengarija ga je nadživjela za čak 31 godinu. Kralja Rikarda naslijedio je njegov brat Ivan Bez Zemlje (poznat iz priče o Robinu Hoodu).

Komentari