Na današnji dan

Rikard Lavljeg Srca osvojio Akru u Svetoj Zemlji (1191.)

Dana 12. srpnja 1191. Rikard Lavljeg Srca s križarima je osvojio palestinski grad Akru. Višegodišnja opsada tog grada i borbe koje su pri tome nastale predstavljale su jedan od najkrvavijih epizoda u povijesti križarskih ratova općenito. Protivnik Rikarda Lavljeg Srca bio je muslimanski vladar Saladin, koji je tijekom prethodnih godina uspio osvojiti veliki dio Jeruzalemskog Kraljevstva, uključujući i glavni grad Jeruzalem te grad Akru. Križarski je posjed uoči Rikardovog dolaska pod Akru bio sveden na samo nekoliko priobalnih gradova, poput Tira, Tripolija i Antiohije.

Važno je napomenuti da je grad Akra bio u križarsko doba najveća luka u Svetoj Zemlji i jedna od najvažnijih na cijelom istočnom Sredozemlju, a predstavlja prirodan izlaz Galileje (današnji sjeverni Izrael) na more.

Osim Rikarda Lavljeg Srca u opsadi Akre sudjelovao je i jeruzalemski kralj Guy od Lusignana, francuski kralj Filip II. August te austrijski vojvoda Leopold V. iz dinastije Babenberg. Radilo se o najvećoj koncentraciji europskih vladara u povijesti križarskih ratova. Prilikom opsade poginuo je veliki meštar templara Gerard de Ridefort, a naslijedio ga je na toj funkciji Robert de Sable. Ubrzo nakon uspješnog ulaska u Akru, austrijski vojvoda napustio je Svetu Zemlju, a krajem srpnja otišao je iz nje i francuski kralj Filip II. August. Rikard Lavljeg Srca ostao je time zadužen za nastavak Trećeg križarskog rata.


Komentari