Na današnji dan

Rikard Lavljeg Srca rođen u Oxfordu – 1157.

Postoje naznake da je Oxford kao učilišno središte djelovao već oko 60 godina prije Rikardovog rođenja, a upravo je u vrijeme Rikardovog oca Henrika II. jako dobio na značenju.

Dana 8. rujna 1157. godine rođen je Rikard Lavljeg Srca, jedan od najpoznatijih vladara iz engleske srednjovjekovne povijesti. Rikard je pripadao kraljevskoj dinastiji Plantagenet, koja zapravo bila francuskog podrijetla. Dapače, i s majčine strane bio je Rikard francuskog podrijetla, jer mu je majka bila Eleonora od Akvitanije (iz vladarske obitelji iz južne polovine današnje Francuske).

Uz to Rikard Lavljeg Srca imao je veće zemljišne posjede u Francuskoj nego u Engleskoj. Tijekom života mnogo je putovao (čak i u križarske pohode u Svetu Zemlju), tako da je samo oko šest mjeseci svog vladanja proveo u Engleskoj.

Rikard je vjerojatno rođen u palači Beaumont u Oxfordu, današnjem znamenitom sveučilišnom gradu. Postoje naznake da je Oxford kao učilišno središte djelovao već oko 60 godina prije Rikardovog rođenja, a upravo je u vrijeme Rikardovog oca Henrika II. jako dobio na značenju (jer je Hernik II. zabranio engleskim studentima pohađanje sveučilišta u Parizu).


Komentari