Na današnji dan

Rikard Lavljeg Srca okrunjen za kralja Engleske – 1189.

Rikard Lavljeg Srca u trenutku preuzimanja prijestolja imao je 31 godinu, a vladao je zatim tijekom nepunih deset godina, sve do svoje smrti 1199. godine.

Šestog srpnja 1189. godine zavladao je nad Engleskom kralj Rikard Lavljeg Srca. Dogodilo se to u trenutku kad je umro njegov otac, kralj Henrik II. iz dinastije Plantagenet. Vladanje obojice tih kraljeva uvelike je bilo usmjereno na njihove posjede u Francuskoj, koji su obuhvaćali otprilike polovinu te zemlje. Tako je Henrik II. umro u dvorcu Chinon (franc. Château de Chinon) u Francuskoj, nedaleko od znamenite doline rijeke Loire.

Uoči smrti otac i sin bili su u lošim odnosima. Dapače, Rikard je podigao oružani ustanak protiv oca, i to u savezu s francuskim kraljem Filipom II. Augustom. I doista, Rikard i francuski kralj porazili su Henrika II. i prisilili ga na ustupke. Poraženi Henrik II. ubrzo je umro u spomenutom Chinonu,navodno od neke vrste krvarenja u želucu. Rikard je u trenutku preuzimanja prijestolja imao 31 godinu, a vladao je zatim tijekom nepunih deset godina, sve do svoje smrti 1199. godine, također u Francuskoj.

Komentari