Na današnji dan

Rikard III. – zloglasni engleski kralj (1452.)

Dana 2. listopada 1452. rođen je engleski kralj Rikard III., vjerojatno najzloglasniji vladar u engleskoj povijesti. Naime, Rikarda III. smatrali su krivim za otimanje prijestolja od svog mladog nećaka, kao i za ubojstva svojih rođaka.

Rikard III. bio je mlađi brat nekadašnjeg engleskog kralja Eduarda IV. iz dinastije York. Kad je taj brat preminuo, naslijedio ga je 12-godišnji sin Eduard V., a Rikard je imenovan lordom zaštitnikom (engl. Lord Protector). Međutim, prije nego je mladi Eduard V. mogao biti okrunjen, proglašen je brak njegovog oca i majke nevažećim, čime je mladić postao nezakonitim sinom (time nije mogao biti kralj). Rikard III. tada je proglašen novim kraljem pa je, sukladno tome, okrunjen. Eduard V. i njegov još mlađi brat Rikard, obojica Rikardovi nećaci, misteriozno su nestali.

Ta je intrigantna priča ovjekovječena, između ostaloga, u Shakespeareovoj drami Rikard III., gdje je Rikard prikazan kao grbavac. Danas je teško točno razlučiti koliko je istine u spomenutim prikazima Rikarda III., kako u tjelesnom pogledu, tako i u djelima.

Godine 2012. ekshumirano je mrtvo tijelo za koje se može sa znatnom pouzdanošću tvrditi da je pripadalo Rikardu III., a zatim je podvrgnuto analizi. Zaključeno je da je ta osoba imala prilično izraženu skoliozu kralježnice, što je do neke mjere moglo uzrokovati različitu visinu lijevog i desnog ramena. Ipak, ne radi se o deformaciji koja se ne bi mogla prikriti odjećom, tako da je Shakespeareov prikaz Rikarda III. u fizičkom pogledu bio uvelike pretjeran.


Komentari