Na današnji dan

Rick Hansen započeo obilazak svijeta u invalidskim kolicima – 1985.

May 2002. Undated handout of Rick Hansen in the Australian outback. For stem cell / spinal cord research story. Handout. [PNG Merlin Archive]

Prešao je četiri kontinenta i oko 40.000 kilometara.

Dana 21. ožujka 1985. godine kanadski paraolimpijac Rick Hansen započeo je obilazak svijeta u invalidskim kolicima. Njegov pothvat nosio je naziv Man in Motion World Tour, a bio je inspiriran pothvatom slavnog sunarodnjaka Terryja Foxa, koji je 1980. godine krenuo na trčanje preko Kanade s protezom (ta je turneja Terryja Foxa nosila naziv Marathon of Hope).

Rick Hansen rođen je 1957. godine, a u dobi od 15 godina ozlijeđena mu je kralježnica, zbog čega mu je bio paraliziran donji dio tijela. Unatoč tome, nastavio se baviti sportskim aktivnostima, a koristeći kolica postigao je i neke od najboljih svjetskih rezultata u više sportova. Spomenutog datuma krenuo je iz kanadskog grada Vancouvera na put oko svijeta.

Prešao je četiri kontinenta i oko 40.000 kilometara, a u rodnu Kanadu vratio se 22. svibnja 1987. godine. U svrhu poboljšanja života osoba s invaliditetom skupio je tim pothvatom oko 20.000.000 dolara, a i kasnije se nastavio baviti humanitarnim akcijama. Bio je i jedan od završnih nositelja olimpijskog plamena na svečanosti otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru (2010. godine).


Komentari